Timp de munca vs repausul saptamanal
Timpul de muncă pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, dar Codul Muncii prevede si posibilitatea ca repartizarea sa fie inegală, cu respectarea timpului de munca de 40 de ore/saptamană.
Legislaţia prevede si o durata maximă legală a timpului de muncă care nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Prin excepţie de la regula de mai sus, pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii durată zilnică a timpului de muncă poate fi mai mică sau mai mare de 8 ore. Este obligatoriu insa ca durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore sa fie urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
In ceea ce priveste orele suplimentare, acestea se compenseaza prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut mai sus în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară, nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază, dar poate depasi acest procent ca urmare a negocierilor individuale si/sau colective.
Pana in luna mai 2015, repausul saptamanal era de doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii aduce modificari in ceea ce priveste repausul saptamanal astfel ca:
“Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.“
Initiatorii modificării au considerat că această nouă formulare este mai clară si nu lasă loc de interpretări. La o simplă analiză insă, reiese faptul că noua prevedere este mai permisivă si aduce o mai mare flexibilitate angajatorilor in ceea ce priveste organizarea muncii in schimburi.