Concediul de odihna
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor si potrivit Codului Muncii, acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Aceasta prevedere interzice cu desarvarsire orice intelegere care ar putea sa afecteze dreptul salariatilor la odihnă.
“Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.” Acest aliniat din Codul Muncii a fost modificat in 2015 prin eliminarea sintagmei “ se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Prevederea anterioara lasa libertatea includerii in contractele individuale de munca si in cele colective a unor clauze potrivit carora perioadele de incapacitate temporara de munca diminuau proportional dreptul la concediu de odihna.
Prin modificarile aduse de Legea nr. 12/2015 începând cu 25.01.2015 are loc astfel o aliniere la practica europeana:
- La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
- Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic.
În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
Tot logea 12/2015 mareste perioada in care este permisa acordarea concediu de odihna neefectuat:
in cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respective (aici intra inclusiv situatiile in care a intervenit o situatia de incapacitate temporara de munca), cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Anumite categorii de salariati pot beneficia de concediu suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare:
- Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoar
- Nevăzătorii
- Alte persoane cu handicap
- tinerii în vârstă de până la 18 ani.
Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Prin programare se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.